Andrea Wittchen, sopraan & Jack de Bie, piano

IF MUSIC BE THE FOOD OF LOVE

METAMORFOSE

foto: Hannelore Maier

Het begint als een gewoon recital, de pianist begint te spelen. Maar al gauw komt de zangeres tevoorschijn uit haar schuilplaats waar zij haar winterslaap heeft gehouden…. Zij zingt serene liederen uit het hoge noorden over vogels en de lucht, en begeeft zich geïnspireerd door de vogels samen met de pianist en het publiek op een muzikale reis naar het zuiden.  Via kleurrijke en geurvolle  Franse muziek van Debussy en Chausson gaat de reis naar Spanje. La Maja de Goya van Granados opent de deur naar de wereld van de señoritas en caballeros in Madrid en brengt ons nog verder zuidelijk naar de smeltkroes Andalucia met gepassioneerde liederen over de liefde.

Een theatraal klassiek concert met piano-solo-werken en liederen van Grieg, Messiaen, Debussy, Chausson, Liszt, Granados, Obradors, Turina en Garçia Lorca.

Andrea Wittchen, sopraan, mime en Spaanse dans

Jack de Bie, piano

                Cançiones Españolas

In dit concert duiken wij in de wereld van de klassieke Spaanse muziek
Liefde, haat, trots, aantrekken en afstoten, passie: het is muziek van grote emoties, maar ook van verfijning en ritme. Met de liederen van Enrique Granados zien wij de mannelijke Majo’s en gracieuze Maja’s uit de stad Madrid van een eeuw geleden voor ons verschijnen.
De componisten Manuel de Falla, Joaquin Turina en Garcia Lorca hebben hun oorsprong in Andalusië, een smeltkroes van de Spaanse, Arabische en zigeunercultuur. Joaquin Turina was zijn leven lang verliefd  op zijn geboorteplaats Sevilla, wat duidelijk te horen is in zijn composities. Garcia Lorca en Manuel de Falla waren vrienden van elkaar, zochten de bevolking op in Andalusië en noteerden de liederen, die de mensen voor hun zongen. Deze liederen arrangeerden zij, ieder op zijn eigen manier, voor zang en piano. De ‘Cançiones Españolas Antiguas’ van Garcia Lorca worden door Andrea Wittchen authentiek uitgevoerd met zang, flamencodans en castagnette-spel, zoals het in de tijd van Lorca zelf ook gedaan werd.   Jack de Bie begeleidt aan de vleugel, maar speelt ook karakteristieke piano-solo stukken van o.a. Joaquin Turina en Enrique Granados.

_____________________________________________________________________

              Muziek uit Noorwegen

Hier wordt u meegenomen naar de wereld van de Noorse muziek. Eeuwenoude Noorse volksliederen, klassieke liederen en pianowerken van Noorse componisten die een nauwe band hebben met de Noorse natuur en vooral de Noorse volksmuziek.

De oude Noorse volksliederen, die Andrea Wittchen voor u gaat zingen, komen direct uit het vroegere Noorse boeren- en herdersleven, dat in deze vorm nu niet meer bestaat. Toen leefden veel gezinnen tamelijk geïsoleerd op een boerderij in de bergen of aan een fjord. Muziek en ook poëzie was een essentieel onderdeel van hun leven. Er waren bijvoorbeeld poëtische liederen, de ‘stev’ , maar ook  ‘stev’ om op te dansen –  zogenaamde slåttestev, of liederen om de kinderen in slaap te zingen, en liederen om de koeien, schapen en geiten die in de bergen aan het grazen waren, naar huis te roepen: de ‘Kulokk’. De stem wordt hier ingezet om ver over berg en dal te dragen. Elke herderin had haar eigen lied en ook improvisatie. De dieren herkenden de stem en het lied en kwamen dan thuis om gemolken te worden. Deze liederen en ook andere ‘stev’ hebben vaak een magisch karakter.

De Noorse natuur en daarmee nauw verbonden cultuur  speelt ook een grote rol bij de Noorse componist Edvard Grieg (1843-1907). Hij liet zich veel inspireren door thema’s uit de Noorse volksmuziek wat u kunt horen in zijn prachtige liederen en pianowerken, die hij veelal in zijn ‘componistenhutje’ bij de fjord heeft gecomponeerd.

Jack de Bie zal u ook trakteren op pianowerken van  David Monrad Johansen (1888-1974) en Christian Sinding(1856-1941). Zij  verwerken de ingrediënten uit de  Noorse natuur,  cultuur  en volksliederen, op ieders geheel eigen wijze.  Ketil Vea (1932-2015) was een bijzondere componist in Noord-Noorwegen, een zeer belangrijk persoon voor het Noord-Noorse muziekleven.

Andrea en Jack hebben beide een nauwe band met Noorwegen. Zij komen daar regelmatig en hebben er vaker concerten gegeven. De bijzondere authentieke sfeer die Andrea en Jack daar hebben beleefd nemen zij graag voor u mee.

____________________________________________________________________________

S.Rachmaninov en P.I. Tchaikovsky

piano-solo werken  en liederen voor sopraan en piano

Jack de Bie, piano, Andrea Wittchen, sopraan