biografie

 

Foto: Hannelore Maier

De lyrische sopraan ANDREA WITTCHEN is concert- en operazangeres en een ervaren zangpedagoge. Ook heeft zij gewerkt als bewegings-actrice en zangeres in het fysieke theater op basis van de Mime. Andrea Wittchen werd geëngageerd als zangeres en mime-actrice bij het gezelschap BEWTH en bij het GRIFTHEATER in Amsterdam en zij speelde in de korte film ‘HUID’ van MARJET BOEK.  In Parijs werkte Andrea bij het gezelschap ‘THÉATRE DU MOUVEMENT’ o.l.v. CLAIRE HEGGEN, waarmee zij met de voorstelling CITIES op tournee ging door Europa.

Andrea Wittchen geeft al vele jaren regelmatig concerten met diverse liederen- en operaprogramma’s in Nederland en daarbuiten. Zij heeft een zeer uitgebreid en gevarieerd repertoire zowel als lied-zangeres als ook in het oratorium en in de opera en zij voelt een grote fascinatie voor de zangkunst van de eeuwen oude Italiaanse Belcanto wat zij in vele jaren heeft uitgediept met haar zangcoach, de Nederlandse coloratuursopraan WILMA DRIESSEN.

Onder andere spelen de componisten Mozart, Bach, Händel, Schubert, Schumann, Grieg, Wolf, Bizet, Berlioz, Bellini, Donizetti, Rossini, Verdi en Puccini  op haar repertoirelijst een grote rol, maar ook zingt zij graag eeuwen oude Noorse volksliederen.  Andrea  heeft daarnaast een grote passie voor het klassieke Spaanse Lied van componisten zoals Granados, Manuel de Falla, Garcia Lorca, Turina. Haar passie voor de Spaanse muziek verdiept zij ook door het dansen van flamenco, wat zij ook delicaat in haar Spaanse lied-recitals laat doorschemeren.

Andrea Wittchen is geboren in Zuid-Duitsland. Op haar 19e ontving zij een stipendium van de Noorse Staat voor een culturele studie in Noorwegen. Midden in de meest prachtige Noorse natuur begon haar muzikale loopbaan. Hier studeerde zij 2 jaar  muziek, zang en theater. In Nederland studeerde zij hoofdvak klassieke zang aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1993-1998), bij de coloratuursopraan MARIANNE BLOK,  en mime/theater aan de Theaterschool van de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (1990-1994). Beide opleidingen sloot zij met succes af.

Andrea Wittchen nam als soliste deel aan diverse masterclasses: van Adelisa Tabiadon op het Belcanto Festival in Dordrecht, de Springiersbacher Meisterkurse in Duitsland, en de Nordfjord International Opera Workshop in Noorwegen, o.l.v. de Noors-Italiaanse  sopraan Elizabeth Norberg-Schulz en  de Italiaanse dirigent Dante Mazzola, die verbonden is aan het operahuis La Scala in Milan.

Andrea Wittchen vormt een muzikaal duo met haar echtgenoot, pianist JACK DE BIE. Zij geven sinds 1995 recitals met liederen, aria’s en piano-solowerken.  Met hun muzikale zoon, ALEXANDER DE BIE  (geb. 2001) concerteren zij ook als TRIO DE BIE. Alexander de Bie  studeert sinds 2020 in Wenen  concertvak orgel en concertvak piano  aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (mdw).  Neem ook graag een kijkje op het  Youtube-kanaal ‘Wittchen & de Bie Music Channel’ !

TRIO CANTABILE  – met de Brasiliaanse tenor Augusto Valença, Andrea Wittchen, sopraan en pianist Jack de Bie brengt sinds  2011  concert-programmas rond om  een bijzondere componist.  Zo stond  in 2011 in het teken van  MOZART, 2012  DONIZETTI,  2013 VERDI, 2014  BELLINI  en CHOPIN, 2015 BIZET, 2016 BERLIOZ,  2017  ROSSINI,  2018 Belcanto- Verismo, 2019- HÄNDEL, 2021 -GOUNOD, 2022 – OFFENBACH en 2024  GLUCK – met  liederen, aria’s en duetten uit opera’s van deze componisten en werken voor piano solo.

Haar optredens brachten haar naar diverse concert- en theaterpodia in Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Slowakije, Kroatië, Roemenië, Noorwegen en Italië.  In Amsterdam  heeft Andrea Wittchen een bloeiende zangles-praktijk waar zij graag al haar ervaring doorgeeft aan haar zangleerlingen.  Regelmatig geeft zij, samen met haar echtgenoot pianist Jack de Bie, workshops in diverse maten en soorten.