biografie

 

Foto: Hannelore Maier

De lyrische sopraan Andrea Wittchen is concert- en operazangeres en een ervaren zangpedagoge. Ook heeft zij gewerkt als bewegings-actrice en zangeres in het fysieke theater op basis van de Mime. Zij geeft al vele jaren regelmatig concerten met diverse liederen- en operaprogramma’s in Nederland en daarbuiten. De componisten,( o.a.)  Mozart, Bach, Händel, Schubert, Schumann, Wolf, Bizet, Berlioz, Bellini, Donizetti, Rossini, Verdi en Puccini spelen op haar repertoirelijst een grote rol, maar ook zingt zij graag eeuwen oude Noorse volksliederen in de eigen traditionele Noorse volkszang (‘kweding’) en liederen van E.Grieg. Andrea  heeft daarnaast een grote passie voor het klassieke Spaanse Lied- Granados, de Falla, Garcia Lorca, Turina-  en zij voelt een grote fascinatie voor de zangkunst van de eeuwen oude Italiaanse Belcanto.
Andrea is geboren in Zuid-Duitsland. Op haar 19e ontving zij een stipendium van de Noorse Staat voor een culturele studie in Noorwegen. Midden in de meest prachtige Noorse natuur begon haar muzikale loopbaan. Hier studeerde zij 2 jaar  muziek, zang en theater. In Nederland studeerde zij hoofdvak klassieke zang aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1993-1998), bij Marianne Blok,  en mime/theater aan de Theaterschool van de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (1990-1994). Beide opleidingen sloot zij met succes af. Daarna liet zij zich coachen door Paula de Wit, later door Hetty Gehring. Sinds enige jaren  wordt zij gecoached door Wilma Driessen, groot expert in de oude traditie van de Italiaanse Belcanto.
Andrea Wittchen nam als soliste deel aan diverse masterclasses: van Adelisa Tabiadon op het Belcanto Festival in Dordrecht, de Springiersbacher Meisterkurse in Duitsland, en de Nordfjord International Opera Workshop in Noorwegen, o.l.v. de Noors-Italiaanse  sopraan Elizabeth Norberg-Schulz en  de Italiaanse dirigent Dante Mazzola, die verbonden is aan het operahuis La Scala in Milan.

Andrea Wittchen vormt een muzikaal duo met haar echtgenoot, pianist Jack de Bie.   Zij geven al sinds 1995 samen concerten. Ook hebben zij een muzikale zoon, Alexander de Bie (geb. 2001). Hij studeert sinds 2020 in Wenen  concertvak orgel en concertvak piano  aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (mdw).  Neem graag een kijkje op het  Youtube-kanaal ‘Wittchen & de Bie Music Channel’ !

Het ensemble Trio Cantabile met de Brasiliaanse tenor Augusto Valença, Andrea Wittchen, sopraan en pianist Jack de Bie werd in 2011 opgericht. Trio Cantabile  wijdt  elk jaar een concert-programma aan een bijzondere componist of een thema.  Zo stond  in 2011 in het teken van  Mozart, 2012  Donizetti,  2013 Verdi, 2014  Bellini  en Chopin, 2015 Bizet, 2016 Berlioz, en 2017  Viva Rossini!, 2018 Belcanto- Verismo, 2019- G.F.Händel, 2021 -Gounod, 2022 – Surprising Offenbach,  met  liederen, aria’s en duetten uit de grote opera’s van deze componisten en enkele piano solo stukken.

In 2016 heeft Andrea gespeeld in de korte film ‘Huid’ van Marjet Boek.

Andrea Wittchen werd geëngageerd als zangeres en actrice bij het gezelschap BEWTH en bij het Griftheater in Amsterdam. In Parijs werkte Andrea bij het gezelschap ‘Théatre du Mouvement’, waarmee zij met de voorstelling ´Cities´ met een internationale cast op tournee ging.  Haar optredens brachten haar naar diverse concert- en theaterpodia in Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Slowakije, Kroatië, Roemenië, Noorwegen en Italië.